Kinderboekenweek

header-2018-v1

 

De Kinderboekenweek bestaat sinds 1955 en is de grootste lees-bevorderingscampagne voor kinderen in Nederland met dit jaar als thema vriendschap (motto = kom erbij!) BFF, hartsvriendinnen, bloedbroeders, het zijn allemaal hartenkreten van echte vrienden. Vriendschap is diep verankerd in de jeugdliteratuur. Niet voor niets natuurlijk: vrienden maken leer je als kind. De gelukzalige momenten van verbondenheid of juist het tegenovergestelde gevoel van miskenning als het niet lukt aansluiting te vinden of als je gepest wordt, iedereen maakt het mee. Online en offline. Echte vriendschap kent geen scheidslijnen en gaat door alle culturen, rangen, standen en geslacht heen. Daarmee sluit de Kinderboekenweek aan bij het jaarthema ‘met andermans ogen’ van de Leescoalitie.

douglasJozua Douglas schrijft het kinderboekenweekgeschenk. Jozua begon zijn schrijverscarrière met poëzie en won hiermee meerdere prijzen. Sinds 2009 legt hij zich volledig toe op het schrijven van kinderboeken, eveneens zeer succesvol. Zijn populairste boeken zijn De verschrikkelijke badmeester (Hotze de Roosprijs, beste kinderboekendebuut), De vreselijke tweeling en de serie Costa Banana. Hij won twee keer de Pluim van de Senaat: met De gruwelijke generaal (2016) en De ongelooflijke Ravi Ravioli (2017).

praagmanMilja Praagman schrijft het prentenboek van de Kinderboekenweek. In 1995 begon ze als zelfstandig ontwerper/illustrator voor kranten, tijdschriften, Okki, Bobo en Taptoe. Voor Sesamstraat maakt ze animaties. Haar eerste prentenboek is getiteld Meneer Po (2005). Nog 100 nachtjes slapen werd gekozen tot Prentenboek van het Jaar (2013) en won ook een Leespluim. Omdat ik je zo graag zie won een Zilveren Penseel (2017).

Clip Loon op Zand presenteert
een p
rogramma ‘Kinderboekenweek 2018 in Loon op Zand’

met een gevarieerd aanbod van lokale cultuurmakers met als thema ‘Kom erbij!”.  Dit jaar bestaat het programma uit: drama van DraMarij, rap van Thomas van Vliet expressie, Animatie van Jola Hesselberth, een voorstelling van Theater de Leest, Literatuur-Mediawijsheid-Leesbevordering van de Bibliotheek Midden-Brabant.

En bij de Kinderboekenweek horen zeker boeken. Via de Bibliotheek Midden-Brabant is een collectie boeken aan te vragen die aansluit bij het thema ‘Gruwelijk Eng’. Deze collectie bevat 30 lees- en informatieboeken voor de groepen 1 t/m 8. Voor voorwaarden en bestellen volg de link hierboven

Cultuursubsidie voor scholen uit de gemeente Loon op Zand
Op de eindafrekening, zal korting verrekend worden voor basisscholen die niet deelnemen aan het traject van De Cultuur Loper. Het uiteindelijke kortingsbedrag wordt berekend op basis van de totale inschrijvingen. De inschrijving is pas definitief als school met dit bedrag akkoord is.
Scholen die deelnemen aan De Cultuur Loper kunnen uit deze gelden een bijdrage aanvragen bij CLIP.
Daarnaast beschikt elke school voor schooljaar 2018-2019 over een bedrag van €11,87 uit de prestatiebox.

Literatuur/leesbevordering subsidie voor scholen uit de gemeente Loon op Zand
Maak je gebruik van het aanbod van de Bibliotheek Midden-Brabant en zet je een leesconsulent en/of mediacoach in dan is het mogelijk om een tegemoetkoming in de kosten te krijgen. Je kunt daarvoor contact opnemen met Ank Joosen – ankjoosen@bibliotheekmb.nl 

Maak een keuze uit het aanbod door de links hieronder te volgen. Je komt dan op een pagina met  informatie over de workshop. Inschrijven voor de diverse workshops kan door een mail te sturen naar info@cliploonopzand.nl 
Voor theater de Leest schrijf je in voor 18 juni en vermeld dan ook een eventuele 2e keuze (mocht er geen plaats meer zijn). Voor alle overige workshops geldt een deadline van 22 juni 2018.

Literatuur:

Leesplezier: 

Drama

Literatuur en drama: 

Animatie:

Theater:

Rap:

Mediawijsheid: